Co Aztecy jedli na kolację, czyli rzecz o kanibalizmie rytualnym. Plus przegląd czasopism kryminalnych #20



Aby dobrze opisywać historie mrożące krew w żyłach o ludziach, którzy nie tylko zabijają, ale także... zjadają swoje ofiary, należy zerknąć w przeszłość. Czym charakteryzował się kanibalizm rytualny? Po co zjadało się ludzkie mięso? Jak to robili Aztekowie, a jak Kwakiutle? Kim byli Ludzie-Leopardy i Kainama? Jaką ostatnio lubię pić kawę? I jak wyglądają gazety kryminalne, za które zapłaciłam łącznie 25 zł? Czy warto inwestować w te czasopisma? 

O tym wszystkim dowiecie się z dzisiejszego odcinka podcastu. Najlepszego!


Źródła

"Historia kanibalizmu", Nathan Constanine

"Dzieje kanibalizmu", Daniel Diehl i Mark P. Donnelly

Dokarmianie bogów

Obraz na miniaturze - Kanibalizm w Brazylii w roku 1557 według opisu Hansa Stadena




Komentarze